INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Din dorința de a asigura o comunicare cât mai corectă cu privire la modul de transmitere a notificărilor publice cu privire la cutremure de către INFP, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte, constatate în urma producerii, pe 31 Ianuarie 2020, la ora 03:26:47 (ora României), a unui cutremur cu magnitudinea 5,2 ML, la o adâncime de 121 km în Zona Vrancea:

- Sistemul Rapid de Alertare în caz de cutremur (REWS - Rapid earthquake Early Warning System) a funcționat în parametri optimi, generând o primă alertă seismică la ora 03:27:09, la 22 de secunde de la producerea cutremurului, la 5 secunde de la momentul ajungerii primelor unde seismice (unde P) la suprafață în zona epicentrală, cu 4 secunde înainte ca undele P să ajungă în București și cu 23 de secunde înainte ca undele secundare (S, care transportă mult mai multă energie) să ajungă în București. Notificările REWS au fost transmise către canalele dedicate: canalele de mesagerie Earthbot și conturile de Twitter @rews_infp, @cutremurinfo și @incdfp, precum și pe site-ul www.infp.ro. În funcție de setările dispozitivelor mobile, mesajul a fost primit în timp mai mult sau mai puțin util, contând tipul de conexiune la date, setările telefonului și nivelul bateriei.

- Notificările REWS trimise prin contul de Telegram @alertacutremur_bot nu au funcționat. Trimiterea alertei pe acest cont cât și funcționalitatea serviciului se face în parteneriat cu un voluntar în domeniul IT. Problemele de funcționare sunt datorate întreruperii comunicației dintre sistemul automat al INFP și scripturile pentru canalul de Telegram. Până la remedierea funcționalității acestuia vă recomandăm utilizarea canalelor de Earthbot și Twitter.

- Pentru aproximativ 15 minute după producerea cutremurului, site-ul www.infp.ro a fost blocat/nu a mai afișat datele corect. Blocarea temporară a fost cauzată în principal de depășirea lățimii de banda de internet, datorită numărului foarte mare de accesări într-un timp scurt, imediat după producerea cutremurului. Funcționalitatea site-ului a fost reluată după aproximativ 15 minute. Lucrăm la remedierea problemelor.

- Pe pagina de Facebook a INCDFP, notificările despre cutremure se pot posta doar în mod manual, din cauza modificării politicii Facebook cu privire la postările automate. Încercăm să remediem această problemă în cel mai scurt timp pentru a relua postarea automată a notificărilor.

- Notificările de cutremur emise de INFP nu sunt transmise prin intermediul serviciului Ro-Alert – serviciu implementat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale; prin acesta se pot transmite mesaje la câteva minute după cutremur, în cazul în care acesta generează consecințe grave.

Pentru o mai bună clarificare cu privire la modul de transmitere de către INFP a informațiilor despre cutremure, vă rugăm să vizualizați infograficele atașate la acest comunicat.

Când și cum transmite INFP informații despre cutremure?

Ce a funcționat și ce nu a funcționat la cutremurul din 31 Ianuarie 2020

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO